Brevkassen i Kolding spørger: Hvor farligt er klamydia?

Kønssygdomme kan desværre være et tabu at tale om. Derfor har vi givet de studerende i Kolding mulighed for at give os anonyme spørgsmål om emnet. I denne artikel tages tre spørgsmål op.
Se spørgsmål og svar her ↓

Står du med et spørgsmål som du endnu ikke har nået at få stillet? Så kan du stadig nå det ved at sende dit spørgsmål til mail 27320@dmjx.dk

Af Oliver Morell
27320@dmjx.dk

“Hvor farligt er det at have klamydia?”
Både farligt og overhovedet ikke farligt. Det kommer nemlig an på, hvordan man i denne sammenhæng definerer farligt. Det er vigtigt at pointere først og fremmest, at hvis man får behandlet klamydia hurtigt er chancen for, at man bliver helt rask meget stor. Hvis man til gengæld går rundt med klamydia uden at blive behandlet kan det have større konsekvenser.

Hos kvinder kan det nemlig sprede sig til æggelederne, hvilket betyder, at man kan blive gravid uden for livmoderen, opleve kroniske underlivssmerter og underlivsbetændelse. Underlivsbetændelse forårsaget af klamydia, kan også medføre til sterilitet hos kvinder. Mænd kan ved manglende behandling få betændelse i bitestiklerne, og det kan i sidste ende føre til sterilitet eller gøre det sværere for manden at befrugte kvindens æg i fremtiden.

En klamydiainfektion regnes derfor ikke for livsfarlig, men kan have store konsekvenser, og på sin vis altså være farlig, hvis man i fremtiden ønsker at få børn. Der er som sådan ikke et klart svar på, hvor længe man skal have klamydia før man kan blive steril. Men nyere statistik tyder på, at sterilitet forårsaget af en ubehandlet infektion hos kvinder, forekommer hos mindre end 5 procent. Sundhedsstyrelsen melder om, at klamydia er årsagen til ufrivillig barnløshed hos omkring 480 kvinder årligt.

Det bedste råd er derfor, at man helt undgår at være seksuel aktiv, hvis man har mistanke om, at man kan være smittet, eller at man er smittet. Selv med kondom, er man nemlig ikke helt sikker på, at man ikke ender med at smitte sin partner, hvis man har klamydia.

Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du har noget på hjerte som du ønsker uddybende svar på. Kontakt os på mail 27320@dmjx.dk

“Kan man få kønssygdomme via oralsex?”
Det korte svar er ja. Eksempelvis findes der to virustyper af herpes. Type 1 kendes som forkølelsessår, også kendt som herpes labialis. Type 2 kendes som herpes på kønsdelene, også kendt som herpes genitalis.

Hvis man dyrker ubeskyttet oralsex kan et forkølelsessår på læberne godt udvikle sig til herpes på kønsdelene, og derfor er det vigtigt at beskytte sig ved alle typer for sex. Et forkølelsessår behøver ikke at være i udbrud før man kan blive smittet. Personer med herpesvirus kan nemlig i omkring fem procent af deres symptomfri periode udskille herpesvirus.

Har man som gravid et aktivt udbrud af herpes på kønsdelene, eller bliver man smittet med herpes på kønsdelene under graviditeten, kan man overføre virusinfektionen til barnet ved fødslen.

Klamydia kan også godt smitte til munden, hvis man giver ubeskyttet oralsex til en som er smittet med klamydia, og vil man derfor beskytte sig over for dette, anbefales det, at man benytter sig af slikkelapper eller kondom.

Sidder du stadig tilbage med en undren eller et spørgsmål? Så er du mere end velkommen til at kontakte brevkassen på mail 27320@dmjx.dk

“Hvad er en kønssygdom?”
En kønssygdom er kendetegnet ved, at det er en virus eller bakterie, som smitter ved samleje, oralsex eller analsex. Herpes, HIV / AIDS og kønsvorter er kendetegnet ved, at de er virusbårne sygdomme, imens klamydia, gonoré og syfilis smitter gennem bakterier.

I Danmark er de to mest udbredte kønssygdomme klamydia og herpes. Selvom en kønssygdom i mange tilfælde kan være symptomløs i de tidlige stadier, er symptomerne på klamydia og herpes til at spotte.

Herpes på kønsorganerne, som vi kender som herpes genitalis, vil komme til udtryk som en betændelse, hvor man vil få små blærer på kønsorganerne. Andre symptomer på herpes er svien, prikken, stikken, hævelse, rødme og også kløe, når man har et udbrud. Modsat klamydia kan man aldrig blive helt kureret for herpes, hvis man først har fået det. Årsagen til dette er, at herpesvirus forbliver i nervecellerne resten af livet, og selv behandling kan ikke få fjernet virussen helt fra nervecellerne. Derfor findes der som sådan ingen helbredende behandling mod herpes, men til gengæld kan medicin være med til at forkorte ens udbrud og samtidig nedsætte risikoen for, at man smitter andre. Derfor er den sikreste måde at forebygge smitte at undgå at dyrke ubeskyttet sex, herunder også oralsex.

Klamydia er forårsaget af bakterien ’chlamydia trachomatis’ og er en infektion i livmoderhalsen, endetarmen eller urinrøret. Er man smittet med klamydia, behøver man ikke nødvendigvis at opleve symptomer, men det betyder ikke, at man i perioden før symptomer ikke kan smitte andre. Det regnes, at 50 procent af smittede mænd ikke oplever symptomer, imens blot 25 procent kvinder oplever symptomer ved smitte. De hyppigste symptomer på klamydiasmitte er:

For mænd:

  • Svie og skæren ved vandladning samt kløe fra urinrøret
  • Udflåd fra urinrøret
  • Smerter i underlivet eller feber

For kvinder:

  • Svien og skæren ved vandladning
  • Pletblødning eller bløde i forbindelse med samleje
  • Smerter i underlivet eller feber
  • Udflåd fra livmoderhalsen

Vidste du… Særligt hos mænd er der en myte om, hvor smertefuld en klamydiatest er. Den myte passer dog ikke, da man ikke længere behøver at få en vatpind op i urinrøret, men blot kan nøjes med at tage en urinprøve.