10 millioner til kampen mod klamydia – hvor bliver pengene af?

Danske Regioner lovede i 2021 10 millioner kroner til kommunerne, så unge kunne blive testet gratis for klamydia, men siden er der ikke sket mere og stadig flere får klamydia. 

Af: Nina S. Svensson
27322@dmjx.dk

Kolding kæmper med klamydia og har gjort det løbende gennem årene. I blandt andre 2017 og 2020 var Kolding den kommune med flest klamydiatilfælde pr 1000 indbyggere, og den førsteplads vil kommunen nu til livs. 

Derfor har man fra Kolding byråds sundheds- og fritidsudvalg det sidste år arbejdet på et forslag, der skal styrke forebyggelse og fremme seksuel sundhed blandt kommunens unge. 

Forslaget blev vedtaget i august 2022 med et budget på 600.000 kroner årligt frem til 2026. Med i forslaget var, at der skulle oprettes en ny stilling med fokus på rådgivning, som skulle besættes af én person med særlige kompetencer til at snakke med unge om seksualitet, sexsygdomme og prævention blandt andet. 

Denne stilling er dog allerede ifølge et referat fra udvalget den 28 november i Sundheds- og fritidsudvalget blevet ændret og skal nu besættes 2,5 time om ugen af allerede eksisterende medarbejdere, som skal opkvalificeret til at varetage stillingen. 

Samtidigt kan man i samme referat se at der nu kun er et årligt budget på 300.00 kroner til formålet, noget der blev besluttet i årets budgetforhandlinger. 

Hvem der ender med at besætte rådgivningsstillingen er endnu uvist, fortæller Anders Seekjær, der er sundhedschef i Kolding kommune, da det først besluttes i næste års politiske forhandlinger.

Gratis klamydiatest
Forslaget fra august indeholdte også, at der skulle oprettes mulighed for at unge mellem 15 og 29 år kunne få adgang til gratis hjemmetest for klamydia. 

Formålet med klamydia-hjemmetestene var at gøre det mindre besværligt for de unge at blive testet, da alt tyder på, at en af grundene, til at de unge ikke lader sig teste noget oftere, er besværet med tidsbestilling og fysisk fremmøde ved egen læge. 

Dette skal dog finansieres af både Kolding kommune og region Syddanmark. Pengene fra region Syddanmark blev af Danske regioner lovet tilbage i efteråret 2021 gennem deres fertilitets udspil. 

Pengene har Kolding kommune dog ikke set endnu.

“Hvornår vi får vores del af de 10 millioner Danske Regioner har talt om, ved vi endnu ikke, derfor har vi også svært ved at komme videre med vores planer for projektet,” siger Anders Seekjær, sundhedschef i Kolding kommune.

 

Hvor bliver pengene af
Da Kolding kommune er en del af Region Syddanmark skal kommunens del i de 10 millioner kroner komme gennem Region Syddanmark, men heller ikke der ved de hvor eller hvornår pengene kan komme videre i systemet. 

“Vi ved ikke mere end vi gjorde tilbage i 2021. Fordi opgaven skal sendes i udbud på grund af størrelsen, kan den ikke bare gives direkte til Sex og Samfund. Og vi står ikke selv for udbuddet, det sker gennem Region Hovedstaden,” Kurt Æbelø, Afdelingschef for Tværsektorielt samarbejde i region Syddanmark. 

Dette er dog direkte modstridende med det Danske regioner selv meldte ud, da udspillet blev vedtaget. 

I beskrivelsen af udspillet skrev de følgende

“Indsatsen har som mål at udbrede et tilbud svarende til det etablerede i Region Hovedstaden og indebærer et samarbejde med Sex & Samfund og kommunerne om hjemmetest for klamydia og gonorré.” 

Fra Sex & Samfund havde de glædet sig til samarbejdet. De er opmærksomme på, at der er stor interesse fra mange kommuner i hele landet angående de gratis klamydiatest.  

De er dog også blevet underrettet om, at samarbejdet ikke kan komme videre før opgaven har været sendt i udbud.


Robert Holm Jensen, der hos Sex & Samfund arbejder med indsatser og implementering af seksuel sundhed og trivsel i den kommunale forebyggelse, har følgende kommentar til situationen 

“Før sommerferien er vi blevet bekendt med, at regionerne skal lægge en evt. aftale i udbud. Så vi afventer i øjeblikket, at der bliver sat en udbudsproces i gang. Vi håber, dette bliver i løbet af 2023.”

Danske Regioner oplyser på nuværende tidspunkt følgende kommentar til projektet, 

“Region Hovedstaden har medio august 2022 accepteret rollen som tovholder for et tværregionalt udbud på (hjemme)test for klamydia og gonorré.
Regionen har efterfølgende foretaget forundersøgelser og markedsdialog.

Region Hovedstaden inviterer efter endt markedsdialog – via Danske Regioner – de øvrige regioner til at deltage i en brugergruppe, der bl.a. skal vurdere udbudsformen, samt det præcise indhold af udbuddet i første kvartal 2023.”

Hvornår Kolding og resten af de danske kommuner modtager deres del af de 10 millioner er endnu ikke sikkert, men forhåbentligt vil projektet blive skudt rigtigt i gang i slutningen af 2023.